_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

* Γιατί οι Πράσινες Ταράτσες

Μιά σημαντική φιλική με το περιβάλλον πρωτοβουλία για τον αστικό χώρο είναι η δημιουργία της φυτεμένης πράσινης ταράτσας.Τα οφέλη από τις φυτεμένες-πράσινες ταράτσες-στέγες είναι πολλά. Ειδικότερα,

-Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της ταράτσας έως 45°C σε σχέση με ένα συμβατικό δώμα, καθώς και μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C . Κατ'αντιστοιχία θα έχουμε μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 50% . Η γυμνή επιφάνεια μιας ταράτσας μπορεί να αναπτύξει κατά το καλοκαίρι και θερμοκρασία που φτάνει και τους 80°C , ενώ η θερμοχωρητικότητα των συμβατικών δομικών υλικών αυξάνει την ενέργεια που απαιτείται για τη ψύξη του κτιρίου.Υπολογίζεται ότι η απόσβεση το κόστους τοποθέτησης ενός πρασίνου δώματος γίνεται μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου.
- Έρευνα που έγινε στο Μόναχο και στην πόλη Κάσσελ έδειξε ότι η διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων σε κτίριο του οποίου φυτεύτηκε το δώμα μειώθηκε κατά 99,4%. Δηλαδή, οι πράσινες στέγες προσατεύουν και από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
- Ο χρόνος ζωής μιας ταράτσας διπλασιάζεται, καθότι τα φυτά προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία στην επιφάνεια της ταράτσας και της στεγανωτικής στρώσης από βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι, ακτινοβολία UV, μηχανικές καταπονήσεις. 'Ετσι, επιτυγχάνεται διπλασιασμός του χρόνου ζωής της ταράτσας και της στεγανωτικής στρώσης από 30 σε 60 έτη, κερδίζοντας χρήματα από το κόστος επαναστεγανοποίησης και σημαντική μείωση κόστους στη συντήρηση του κτιρίου.
- Αύξηση της επενδυτικής αξίας του κτιρίου. Με τις πράσινες ταράτσες βελτιώνεται η αισθητική των κτιρίων, ενώ λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου, αυξάνεται η εμπορική αξία των κτιρίων. Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και της γειτονιάς, μέσα από την κάλυψη των ταρατσών από το πράσινο, είναι εμφανέστατη.
- Ηχομόνωση. Η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών έχει ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 10 Decibel περισσότερο από μία συμβατική μόνωση τον εξωτερικό θόρυβο. Οι πράσινες στέγες αποτελούν ιδανική λύση για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόροι, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ).
- Αντιπλημμυρική και αντιρυπαντική προστασία. Πάνω από το 75% των νερών της βροχής μιας πόλης καταλήγουν άμεσα στα φρεάτια των δρόμων και στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. 'Ετσι σε περίπτωση καταιγίδας δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Εξάλλου, με τη βροχή μεταφέρεται και όλη η ρύπανση της ατμόσφαιρας στη θάλασσα. Μία φυτεμένη ταράτσα κατακρατεί και φιλτράρει τα νερά της βροχής παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη, αλλά και προστατεύοντας από τη ρύπανση το νερό.
- Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων μεταβάλει το μικροκλίμα μιας πόλης. Το δομημένο αστικό τοπίο απορροφά την ηλιακή θερμική ακτινοβολία και λειτουργεί ουσιαστικά σαν φούρνος. Συγχρόνως τα οχήματα και τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβαρύνουν με την λειτουργία τους τη θερμοκρασία της πόλης. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια θερμοκρασιακή διαφορά 6-10° C ανάμεσα στο πυκνοδομημένο αστικό χώρο και τη γιτονική εξοχή-προάστεια. Οι πράσινες ταράτσες θερμομονώνουν και σκιάζουν τα κτίρια βοηθώντας στο δροσισμό τους και κατ' επέκταση της πόλης, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίλυση του φαινομένου των θερμικών νησίδων.
- Βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Τα φυτά μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κατακρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόφαιρας, ενώ παράγουν οξυγόνο στον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργούν τη δροσιά που έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται ή διαμένουν στα ¨πράσινα¨κτίρια .

- Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα φυτεμένα δώματα για τη βελτίωση του φιλοπεριβαλλοντικού τους προφίλ.

Συμπερασματικά, το κόστος δημιουργίας μιας πράσινης ταράτσας είναι στα επίπεδα του κόστους συμβατικής μόνωσης, ενώ δεν χρειάζεται συντήρηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των φυτών καταναλώνεται περισσότερο νερό, ενώ αργότερα η κατανάλωση νερού είναι ελαχίστη. Το επιπλέον βάρος της πράσινης ταράτσας δεν υπερβαίνε τα 50-80 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ δεν δημιουργείται ζήτημα υγρασίας, καθώς τα φυτά προστατεύουν τις στεγανωτικές στρώσεις και έτσι καταπονούνται ελάχιστα από νερά, ενώ προστατεύονται από τις συστολικές και διαστολικές κινήσεις που δημιουργούν οι θερμοκρασιακές διαφορές. Ο βασικός λόγος που δημιουργούμε ένα κήπο στο μπαλκόνι και την ταράτσα μας είναι για αισθητικούς λόγους, όμως καταναλώνει μεγάλη ποσότητα νερού και έχει υψηλό κόστος τοποθέτησης και συντήρησης και παρακολούθησης. Αντίθετα, μία πράσινη ταράτσα έχει όλα τα πλεονεκτήματα που προαναφέραμε και κανένα μειονέκτημα (αναδημοσίευση με συντομεύσεις από www.edo-mko.gr).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...