_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Ουμανισμός και Ποιότητα Ζωής

Μερικοί επιμένουν, ότι στη σημερινή κοινωνία, απουσιάζει η ατομική ευθύνη. Δηλαδή αποποιούμαστε πολύ εύκολα τις υποχρεώσεις μας ή αδιαφορούμε για οτιδήποτε μας αφορά συλλογικά –περιβάλλον, κοινωνία, ανάπτυξη, διατροφή, εθελοντισμός, αλληλεγγύη κ.ά . Άλλοι πάλι διατείνονται, ότι απουσιάζει και η συνειδητοποίηση-ευαισθητοποίηση για τα τοπικά και πλανητικά προβλήματα και παραμένουμε συνήθως απαθείς για τα κοινά. Ωστόσο, με τις εν γένει συμπεριφορές μας, συνήθως υποσκάπτουμε και δυναμιτίζουμε το αύριο. Ασφαλώς και υπάρχει έλλειμμα γνώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αλλά τούτο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μας παρέχει το άλλοθι, πίσω από το οποίο κρύβονται συμφέροντα, σκοπιμότητες, ανθρώπινες αδυναμίες. Προς τούτο, οφείλουν κυρίως οι νέοι να ακούν, να μελετούν, να ψάχνουν, να σκέπτονται, να συζητούν, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στα κοινά. Η αδιαφορία που σκοτώνει, οι βανδαλισμοί και η άκρατη βία που ισοπεδώνουν, αλλά και η άγνοια που δεν δικαιολογείται στις μέρες μας, αποτελούν ετερόκλιτες προκλήσεις του παρελθόντος και αναπτύσσονται τεχνηέντως από εκείνους που μας χρειάζονται για να μας διατηρούν ως άβουλα όργανά τους.
Άλλωστε, θα πρέπει να επισημανθεί και τούτο, ότι ορισμένοι μόνο – και ευτυχώς - από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργοποιούνται περιστασιακά-καιροσκοπικά ως προς το περιβάλλον, αποσπασματικά και μόνο για ψευτο-προβολή και χωρίς μακρόπνοο προγραμματισμό δράσεων, ενώ ζητήματα που ‘’καίνε που θέλουν ΤΩΡΑ τη λύση’’ δεν θίγονται, ούτε τους απασχολούν, γιατί ως ‘’αναμμένα’’ κάρβουνα αναμένουν να παραδοθούν προς επίλυση στα χέρια των επόμενων αρμοδίων. Αξίζει τον κόπο να το έχουμε αυτό υπόψη μας !!! Τουλάχιστον, όσοι νοιαζόμαστε ουσιαστικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, δραστηριοποιούμενοι για τα κοινά μπορούμε να σταματήσουμε το σχετικό εμπαιγμό προς τους συντοπίτες μας, που θα επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες. Επιτέλους οφείλουν να αντιληφθούν όλοι, ότι κάθε ουσιαστική τοπική δραστηριότητα που προτίθεται να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής, χρειάζεται να έχει μακρόπνοο σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, να συνεκτιμά απαραίτητα τον ανθρώπινο παράγοντα μαζί με το περιβάλλον και να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Εξάλλου, φροντισμένο και καθαρό περιβάλλον, για τον απλό πολίτη μπορεί να σημαίνει καθημερινή συλλογή των σκουπιδιών, πεζοδρόμια για τους πεζούς και όχι για τα οχήματα, φροντισμένα πάρκα και πλατείες, υπονόμους για τα βρώμικα νερά. Μια σωστή όμως Τοπική Αυτοδιοίκηση προσβλέπει και για το μέλλον σε ότι την αφορά και για το καλύτερο περιβάλλον.
Το πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες είναι να μάθουμε όλοι τι σημαίνει ‘’ευ ζην’’ και ποιότητα ζωής. Οι ανεπίτρεπτες και άθλιες εικόνες με σκουπίδια, τοξικά απορρίμματα, λακκούβες στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, αλλά και οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, τα μπαζώματα, οι υπερβοσκήσεις, ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και πολλά άλλα, οφείλουν να προβληματίζουν όλους, ώστε μετά από διάλογο, συνεννόηση και συναίνεση να επιδιώκεται η άμεση επίλυσή τους. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ατομική ευθύνη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις συμπεριφορές μας σε ότι αφορά τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά και έλλειμμα συνειδητοποίησης. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη του ανθρώπου. Μπορούμε να συμβάλλουμε στη γεφύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων; Πολλοί δεν έχουν να φάνε, ζουν στην ανέχεια, στη φτώχια. Τι μπορούμε να επιτύχουμε σ’αυτή την κατεύθυνση; Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα διαρκώς διευρύνεται. Το περιβάλλον δεν μπορεί να προστατευθεί και να βελτιωθεί με διοικητικά μέτρα και αστυνόμευση, αλλά ούτε και να μπει στη ‘’γυάλα’’. Το περιβάλλον, που αφορά όλους μας, χρειάζεται ενεργούς πολίτες και αποτελεσματικές-δραστήριες τοπικές αυτοδιοικήσεις με οράματα και προγραμματισμό δράσεων που συστηματικά –και όχι καιροσκοπικά - θα νοιάζονται και θα φροντίζουν το περιβάλλον. Η διάσταση σε ότι αφορά και το περιβάλλον είναι σαφώς Πολιτική και Ουμανιστική αφού συνεκτιμά την καθημερινή μας ζωή, το ήθος και τις συμπεριφορές μας, τον πολιτισμό μας και την ποιότητα της ζωής που προσδοκούμε να έχουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...