_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Μπρόκολο, το Σούπερ Τρόφιμο!

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά που παλαιότερα είχαν διαπιστωθεί σχετικά με το μπρόκολο και που το αποκαλούσαν ‘’σούπερ τρόφιμο’’, καθώς τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά.
Η καλλιέργεια του μπρόκολου στην Ελλάδα αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς έγινε γνωστό ότι αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική επιλογή, ενώ αυξήθηκε η ζήτησή του. Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά και όχι μόνο συστατικά. Αποτελεί μία από τις πιο άφθονες πηγές βιταμίνης C, A, B1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 C και β-καροτίνη. Αλλά, και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.
Όπως λέγουν οι διατροφολόγοι, εντάσσοντας το μπρόκολο στη διατροφή μας, πλησιάζουμε το στόχο των ‘’5μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα’’, τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε όλοι μας για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της καλής υγείας. (για ολόκληρο το κείμενο .......(Πατήστε κλικ ΕΔΩ).
Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό  (κραμβοειδές ή σταυρανθές λαχανικό) που προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών του.  Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ’ ου και η επιστημονική του ονομασία ‘’Κράμβη η λαχανώδης ποικ. Ιταλική’’ (Brassica oleracea var italica). Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες, αλλά και στις ψυχρές περιοχές αφού το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι στις ΗΠΑ και ακολουθούν με η Ιταλία , όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητό και η Ισπανία. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα όταν φυτευτεί.
Το μπρόκολο είναι ένα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο λαχανικό που το ύψος του φτάνει τα 50-90 εκατοστά. Φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών του. Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινο , μόβ ή σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με τις ποικιλίες του. Η συγκομιδή των ανθοκεφαλών γίνεται 60-100 μέρες μετά από το φύτεμα ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία.
Τρώγεται βραστό σαν σαλάτα , μαγειρεμένο , ωμό και στο ξύδι ως τουρσί. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρευά  του. Μην παραβράζετε το μπρόκολο. Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Nutrition.
Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis».
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων - δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Επομένως, τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο στην υγεία μας είναι πολλά. Ενδεικτικά τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ότι:
● Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
● Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
● Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας
● Βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης
● Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
● Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
● Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
● Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών
● Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...