_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Απαντήσεις σε Ερωτήσεις

(πηγή: σταχυολόγηση και διασκευή από http://www.scincenews.gr). (Αφρός στη θάλασσα, Ύπνος ψαριών, Πέταγμα χελιδινόψαρου, Δακτυλικά αποτυπώματα, Ζάρωμα δέρματος στο νερό, Τρώω τα νύχια μου, Πονοκέφαλος, Εποχές και μορφή σώματος, Το μήλο του Αδάμ, Όπερα και υπέρβαροι, Γαλάζιος ουρανός, Χρώμα καρότων, Μικροκύματα, Έκρηξη Pop-corn, Νερό στον πόνο). Πότε δημιουργείται αφρός στη  θάλασσα; Ο αφρός είναι άθροισμα πολλών φυσαλίδων που σχηματίζονται στην επιφάνεια των υγρών. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο αφρός που δημιουργείται στη θάλασσα προέρχεται συνήθως από οργανικό υλικό. Ο αφρός, παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς συγκρατεί τα σωματίδια των ρύπων εμποδίζοντας τα να επανατοποθετηθούν στο νερό. Και οι ρύποι μπορεί να αποτελούνται από ακαθαρσίες, όπως άλατα, χημικές ουσίες, αυξημένη συγκέντρωση βιομάζας φυτοπλαγκτού, νεκρά φυτά, εκκρίσεις από φύκια, από απόβλητα υπονόμων ή άλλη μορφή απορροής από τη χέρσο. Αυτά τα οργανικά συστατικά ανακατεύονται με τον αέρα από τα ισχυρά κύματα και τους ανέμους  ή το σκάσιμο των κυμάτων πάνω στις ακτές, δημιουργώντας έτσι τις φυσαλίδες Όταν το κύμα σκάει στην ακτή, ο στροβιλισμός του νερού ωθεί τις φυσαλίδες μαζικά προς τα επάνω και γίνονται αφρός. Για τη δημιουργία αφρού στο νερό, χρειάζονται πλην του αέρα δύο συστατικά. Κάποια ουσία που να αυξάνει την επιφανειακή τάση του νερού και κάποιο συστατικό το οποίο να δημιουργεί αφρούς. Ο αφρός έχει συνήθως λευκό χρώμα διότι ανακλά όλα τα μήκη κύματος του φωτός. Ουσίες που βοηθούν στη δημιουργία αφρού είναι τα λευκώματα (καζεΐνη στο γάλα, αλβουμίνες στη μπύρα, άμυλο)  ή ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, σαπούνια, κ.ά .
Τα ψάρια κοιμούνται; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ψάρια κοιμούνται, όχι όμως με τον τρόπο που κοιμούνται τα θηλαστικά. Μερικά είδη μάλιστα έχουν συγκεκριμένες περιοχές για ύπνο μέσα στη θάλασσα, το "κρεβάτι" τους, όπου πάνε μόνο για να κοιμηθούν και δεν κάνουν τίποτα άλλο. Σημειώνεται ότι τα ψάρια δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν άγρυπνα για να προσλάβουν οξυγόνο με τα βράγχια, όπως κι εμείς δεν είναι απαραίτητο να παραμένουμε άγρυπνοι για να αναπνεύσουμε.
Το πέταγμα των χελιδονόψαρων. Το πέταγμα από τη θάλασσα όλων των ψαριών αλλά και των χελιδονόψαρων αποτελεί μηχανισμό διαφυγής από τον εχθρό. Κάποια άλλη άποψη που θέλει το πέταγμα ως μηχανισμό θρέψης, δεν φαίνεται ότι ευσταθεί.....(για ολόκληρο το κείμενο πατήστε κλικ ΕΔΩ)
Η ενέργεια που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το πέταγμα έξω από το νερό είναι αρκετά μεγάλη αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ουρά του ψαριού μπορεί να συσπάται με 50 - 70 χτύπους το δευτερόλεπτο.
Γιατί έχουμε δαχτυλικά αποτυπώματα; Τα δαχτυλικά αποτυπώματα μας βοηθούν να κρατάμε και να "γατζώνουμε" αντικείμενα κάτω από διάφορες συνθήκες. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου. Ένα λάστιχο χωρίς αυλακώσεις σε στεγνή άσφαλτο θα μπορούσε να κινείται κανονικά, σε υγρή άσφαλτο όμως θα γλυστρούσε ανεξέλεγκτα λόγω απουσίας τριβών. Ακριβώς τον ίδιο λόγο εξυπηρετούν τα αποτυπώματα. Είναι ένα άθροισμα κοιλοτήτων και προεξοχών του δέρματος το οποίο επιτρέπει στα χέρια μας να κρατάνε υγρές επιφάνειες διώχνοντας μέσα από τα κανάλια τους το περιττό νερό. Τα αποτυπώματα των ποδιών μας βοηθούν να μην "σπινάρουμε" όταν πατάμε σε νερά ξυπόλυτοι. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και σε όλα τα παπούτσια, όσα περισσότερα "αποτυπώματα" έχουν τόσο μικρότερη πιθανότητα έχουμε να γλιστρήσουμε. Τα αποτυπώματα είναι εφοδιασμένα και με ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο. Γιαυτό και χρησιμοποιούνται από τις αρχές για να "ταυτοποιήσουν" κάποιον άνθρωπο. Η μοναδικότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται είναι εντελώς τυχαίος για κάθε άνθρωπο και γίνεται κατά την εμβρυϊκή ζωή. Ωστόσο, επειδή με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής μπορούν να τροποποιηθούν ή να αλλοιωθούν τον τελευταίο καιρό προτιμάτε η ταυτοποίηση ανθρώπων μέσω του DNA που είναι πολύ πιο σίγουρη.
Γιατί όταν κάνουμε μπάνιο ζαρώνει το δέρμα μας; Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στις ιδιότητες της ινώδους πρωτεΐνης, της κερατίνης του δέρματός μας. Τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος είναι "νεκρά" και αποτελούνται από την κερατίνη. Τα κύτταρα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και ωθούνται προς τα πάνω, προς την επιφάνεια του δέρματος, από τα νέα κύτταρα που παράγονται στα βαθύτερα στρώματα. Τα κύτταρα του δέρματος, παράγουν μεγάλα ποσά κερατίνης καθώς μετακινούνται προς τα πάνω, προς την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει τόσο πολύ κερατίνη μέσα σε ένα κύτταρο, ώστε αυτό να πεθαίνει. Μετά το θάνατο των κυττάρων του δέρματος, αυτό το οποίο απομένει, είναι η κερατίνη και οι κυτταρικές τους μεμβράνες που αποτελούνται από λιπίδια.Έτσι η επιφάνεια του δέρματός μας δεν είναι ζωντανή, παρά αποτελείται από την κερατίνη και κάποια λιπίδια. Η κερατίνη είναι αδιάβροχη και αποτρέπει την απώλεια νερού από τον οργανισμό μας, και την απορρόφησή του και είσοδό του στο σώμα, όταν κολυμπάνε ή βρισκόμαστε στο λουτρό. Εντούτοις η κερατίνη, η ίδια απορροφά το νερό, και τότε διογκώνεται. Τα στρώματα της επιφάνειας του δέρματος των δάχτυλων του χεριού και του ποδιού, συνδέονται πολύ στενά με τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, τα οποία δεν απορροφούν το νερό, έτσι όταν η κερατίνη στο ανώτερο στρώμα διογκώνεται, δεν υπάρχει επιπλέον διαθέσιμος χώρος, για να επεκταθεί και ζαρώνει προς τα πάνω. Ας σημειώσουμε πως τα νύχια των δαχτύλων, αποτελούνται επίσης από την κερατίνη, απορροφούν το νερό και έτσι γίνονται πιο μαλακά όταν το σώμα μας βυθίζεται μέσα στο νερό.
 Γιατί ''τρώμε'' τα νύχια μας όταν είμαστε αγχωμένοι; Η συνήθεια να "τρώνε" τα νύχια τους μερικοί άνθρωποι, αποτελεί ένα πρότυπο ελέγχου. Δηλαδή μία διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να ελλατώσει ή να μειώσει τα άσχημα συναισθήματα που τον διακατέχουν. Στις περιπτώσεις που ο έλεγχος των συναισθημάτων δεν είναι εφικτός, τότε τα πρότυπα ελέγχου αναλαμβάνουν δράση. Τα πρότυπα ελέγχου διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά υπάρχουν κι άλλα εκτός από το παραπάνω: η γρήγορη κίνηση του ποδιού, το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το στρίψιμο των χεριών, κ.α. Άλλα, τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν είναι προφανή, περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τη γρήγορη ομιλία για κάποιο θέμα, την πολύ αργή ομιλία, τη κατανάλωση τροφής απουσία αισθήματος πείνας, ο καθαρισμός πραγμάτων τα οποία δεν είναι βρώμικα, η συνεχής απασχόληση ακόμα κι όταν είναι ώρα για χαλάρωση, η υπερεργασία, κ. α. Αργότερα όταν γερνάμε, συνήθως αποτινάσουμε τα προφανή πρότυπα ελέγχου, και τα αντικαθιστούν με άλλα όπως είναι ο καπνός, το οινόπνευμα και άλλα. Άλλες εκδηλώσεις μπορεί να είναι η γρήγορη οδήγηση ή η άσκηση αδικαιολόγητου ελέγχου σε προσωπικές σχέσεις.
 Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος; Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά συμπτώματα. Πρόκειται για μια αίσθηση πόνου που προέρχεται από τα νεύρα και τους μυς που βρίσκονται στο λαιμό και γύρω γύρω στο κεφάλι. Οι πονοκέφαλοι ανάλογα με τον πόνο διαχωρίζονται και σε κατηγορίες όπως ημικρανίες, τοπικοί κ.τ.λ. Όλοι οι πονοκέφαλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορα φάρμακα που χαλαρώνουν ουσιαστικά την περιοχή του λαιμού και το κεφάλι ή άλλα που αναστέλλουν την αίσθηση πόνου. Όπως μας ενημερώνουν οι γιατροί, η αιτιολογία του πονοκέφαλου αναλύεται σε δύο κατηγορίες, στους πρωτογενείς και στους δευτερογενείς πονοκέφαλους. Στους πρωτογενείς δεν έχουμε καμία συσχέτιση με κάποια πάθηση, ενώ στους δευτερογενείς ο πονοκέφαλος προκαλείται από κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Όταν για παράδειγμα είμαστε κρυωμένοι συχνά μας πιάνει και πονοκέφαλος, αυτός είναι ένας δευτερογενής πονοκέφαλος. Στους πρωτογενείς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα τυχαία γεγονότα π.χ. έντονες συνθήκες stress που τελικά μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο δευτερογενείς πονοκέφαλοι ξεπερνιούνται όταν γιατρεύεται και η πάθηση που τους προκαλεί. Οι πρωτογενείς δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης και θα πρέπει να τους δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν είναι έντονοι ή συχνοί για να βρεθεί η αιτιολογία τους.
Το σχήμα και τη μορφή του σώματός μας αλλάζουν με τις εποχές; Οι εποχιακές αλλαγές αναγκάζουν το λίπος του σώματός μας να μετατοπιστεί σε συγκεκριμένες θέσεις, γεγονός που αλλάζει τη μορφή μας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η ποικιλία στα επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε αλλαγές του σχήματός μας, υποστηρίζει αυτή η μελέτη. Αυτή η ορμόνη, που συχνά συσχετίζεται με τη μυϊκή δύναμη και την επιθετικότητα, μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια των εποχών τόσο σε άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Οι συνηθέστερες αλλαγές εμφανίζονται γύρω από τη μέση και τη περιοχή των ισχίων. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, οι γυναίκες έχουν λιγότερες καμπύλες και το λίπος μετατοπίζεται προς τη μέση. Άλλη έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το αντίθετο συμβαίνει, όταν μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, σε άτομα που έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιακή τους περιοχή. "Διαπιστώσαμε ότι η τεστοστερόνη των γυναικών και των ανδρών είναι υψηλότερη το φθινόπωρο", λέει ο S.van Aders, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο S.Fraser του Καναδά, που ήταν και επικεφαλής της μελέτης. "Επίσης, η αναλογία μέσης - ισχίων των γυναικών (δηλ, πόσο μεγάλη είναι η μέση σχετικά με τα ισχία) είναι η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όπως επίσης και οι αποθέσεις του κοιλιακού λίπους, που καταγράφηκαν υψηλότερες για την ίδια εποχή", αναφέρει ο van Aders. Οι γυναίκες είχαν επίσης υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης το καλοκαίρι. Οι άνδρες παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης την άνοιξη. Επίσης αυτός επισημαίνει: "αυτό φανερώνει πως το πρότυπο απόθεσης λίπους, κι όχι η συνολική ποσότητα λίπους, διαφέρει ανάλογα με την εποχή, με αποτέλεσμα στις γυναίκες περισσότερο λίπος να εμφανίζεται στην κεντρική περιοχή της μέσης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου". Η μελέτη προτείνει πως οι γυναίκες φαίνονται με περισσότερες καμπύλες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του χειμώνα. Και συνεχίζει: "οι άνδρες, φαίνονται πιο ανδροπρεπείς κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν η μέση και το μέγεθος των ισχίων γίνονται πιο ομοιόμορφα και λιγότερο θηλυκά.. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι ορατές συνειδητά ή υποσυνείδητα, δεδομένου ότι εμφανίζονται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου και δεν προκαλούν εντυπωσιακές αλλαγές στην εμφάνιση.
Γιατί οι άνδρες έχουν στο λαιμό τους μία διόγκωση, γνωστή και ως "Μήλο του Αδάμ"; Το ''μήλο του Αδάμ'' ή ‘’καρύδι’’είναι προεξοχή, προερχόμενη από το χόνδρο που δημιουργεί την περιοχή ανάπτυξης και εγκατάστασης του λάρυγγα. Ο λάρυγγας, όπως πολλά άλλα μέρη του σώματος, βρίσκεται υπό ορμονικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Οι αρσενικές ορμόνες βοηθούν την ανάπτυξη του λάρυγγα και όσο μεγαλύτερος είναι ο αρσενικός λάρυγγας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι φωνητικές χορδές και μεγαλύτερο το τύμπανο που αντηχεί όταν οι φωνητικές χορδές δονούνται και συνδυάζονται οι ήχοι για να δημιουργηθεί η βαριά αρσενική φωνή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ανδρική φωνή είναι διαφορετική από τη θηλυκή φωνή.
Γιατί οι τραγουδιστές της όπερας έχουν συχνά μεγαλύτερες διαστάσεις; Το βάθος και οι ικανότητες της φωνής ενός ατόμου είναι χαρακτηριστικά που χρειάζονται πολλή προσπάθεια και επαναλαμβανόμενη εξάσκηση. Μόνο τότε μπορεί μια τραγουδίστρια να αποκτήσει τον έλεγχο της φωνής της και την ένταση μιας παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας. Παρόλαυτά, η ικανότητα να τραγουδάνε καλά, είναι κατά πολύ ένα προκαθορισμένο χαρακτηριστικό και μπορεί να κληρονομηθεί. Η ποιότητα του χαρακτηριστικού αυτού σχετίζεται με την ποιότητα του λάρυγγα. Γενικότερα πιστεύεται ότι, όσο περισσότερος λιπώδης ιστός περιβάλλει το λάρυγγα, τόσο καλύτερα και πιο ευχάριστα παράγεται η νότα. Το ποσό αυτού του λιπώδους ιστού ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι στην όπερα, η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή ο επιπλέον αυτός ιστός που περιβάλλει το λάρυγγα τους, καλυτερεύει και την ποιότητα της φωνής τους. Επίσης, το μέγεθος και το βάρος ενός ατόμου επηρεάζει την ισχύ του διαφράγματος και των πνευμόνων τους και με τον τρόπο αυτό και την ικανότητά τους να κρατάνε και να ελέγχουν υψηλές νότες
Γιατί τα καρότα έχουν πορτοκαλί χρώμα; Όλα τα καρότα δεν είναι πορτοκαλί. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα χρωμάτων στα καρότα. Από σκούρο μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και άσπρο. Εξάλλου, ο άγριος τύπος καρότου είναι λευκού χρώματος και είναι ο κυρίαρχος στα περισσότερα είδη.
Γιατί όταν κοιτάμε προς τα πάνω, ο ουρανός εμφανίζεται γαλάζιος; Όταν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως είναι και το φως, προσπίπτει στα άτομα των διαφόρων υλικών απορροφάται και επανεκπέμπεται. Η απορρόφηση εξαρτάται από το είδος, τις διαστάσεις του ατόμου και το μήκος κύματος του προσπίπτοντος φωτός. Όταν τα άτομα έχουν τυχαία και ακανόνιστη διασπορά, n επανεκπομή τnς ακτινοβολίας γίνεται προς όλες τις διευθύνσεις και ονομάζεται διάχυση ή σκεδασμός. Για να κατανοήσουμε την ερμηνεία του φαινομένου πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν εμείς κοιτάμε προς τα πάνω ή προς κατεύθυνση αντίθετη από αυτή στην οποία βρίσκεται ο ήλιος, το φως το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι το διάχυτο φως, δηλαδή το φως το οποίο εκπέμπουν τα άτομα της ατμόσφαιρας. Η ένταση του διάχυτου φωτός είναι μεγαλύτερη για τα μικρά μήκη κύματος, δηλαδή για τις μεγάλες συχνότητες. Έτσι στο διάχυτο φως το οποίο οφείλεται στην αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με τα μόρια των αερίων της ατμόσφαιρας επικρατεί το γαλάζιο χρώμα.
Με τι τρόπο ζεσταίνεται το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων; Τα μικροκύματα τα οποία παράγονται από το φούρνο μικροκυμάτων είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αποτελούμενη από ισχυρά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία τα οποία αλλάζουν διεύθυνση εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Στα περισσότερα φαγητά περιέχεται νερό, τα μόρια του οποίου περιστρέφονται συνεχώς και βρίσκονται σε συντονισμό με τις αλλαγές που γίνονται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των μικροκυμάτων. Κατά την περιστροφή τους, τα μόρια του νερού αποκτούν περισσότερη κινητική ενέργεια, ενώ μαζί με αυτά θερμαίνεται ταυτόχρονα και το φαγητό. Ο ανεμιστήρας που υπάρχει στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων ανακινεί τους ατμούς που παράγονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, ενώ ταυτόχρονα ανακλά τα μικροκύματα, τα οποία διασκορπίζονται μέσα στο φούρνο. Ο περιστρεφόμενος δίσκος βοηθά ώστε το φαγητό να θερμαίνεται ομοιόμορφα.
Όταν ψήνουμε το pop-corn, γιατί αυτό εκρήγνυται; Ο συνδυασμός δύο παραγόντων είναι ικανός να προκαλέσει το "σκάσιμο" του pop-corn: η ικανοποιητική μεταφορά θερμότητας στο εσωτερικό του πυρήνα του καλαμποκιού (το ενδοσπέρμιο) και η υψηλή μηχανική αντοχή και ακεραιότητα του εξωτερικού στρώματος (το περικάρπιο). Η έντονη θέρμανση αναγκάζει το νερό που υπάρχει μέσα στο ενδοσπέρμιο να εξατμιστεί και αυτή η μεταβολή προκαλεί υψηλή πίεση στο εσωτερικό του πυρήνα. Το περικάρπιο, λειτουργεί σαν ένα αγγείο υψηλής πίεσης, το οποίο αντιστέκεται στην ρήξη, εώς ότου επιτευχθεί η απαραίτητη υψηλή πίεση. Σε αυτό το σημείο ο πυρήνας εκρύγνηται με βίαιο τρόπο, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο του "σκασίματος". Όταν συμβεί αυτό, το πλούσιο σε άμυλο ενδοσπέρμιο, επεκτείνεται γρήγορα καθώς οι κόκκοι αμύλου διογκώνονται, δημιουργώντας την συκεκριμένη σύσταση του προϊόντος. Προσοχή: εκείνες οι ποικιλίες καλαμποκιού στις οποίες παρατηρείται μικρή μεταφορά θερμότητας από το ενδοσπέρμιο και αδύναμο περικάρπιο, δεν "σκάνε". Εάν ο πυρήνας του καλαμποκιού είναι ξηρός δεν θα υπάρχει αρκετή εσωτερική πίεση για να εκραγεί. Εάν ο πυρήνας είναι πολύ υγρός, η πίεση θα αυξηθεί απότομα, προτού να μαγειρευτεί το άμυλο: το περίβλημα μαλακώνει και ανοίγει πρόωρα, και τελικά παίρνουμε διαρυγμένους πυρήνες. Ομοίως δεν θα έχουμε καλό pop-corn εάν το μαγειρέψουμε, σε χαμηλή θερμοκρασία. Γιατί η γρήγορη αύξηση της πίεση προκαλεί τη διάσπαση του περιβλήματος και το "σκάσιμο". Αργή θέρμανση επιτρέπει στον πυρήνα να μαλακώσει, έτσι διαρηγνύεται σε χαμηλότερη πίεση και επιτρέπει στο υπόλοιπο νερό να απομακρυνθεί νωρίς.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση πόσιμου νερού μειώνει τον πόνο. Ο Dr. M. Farel κaι η ερευνητική του ομάδα, του Ινστιτούτου Howard Florey Institute, στη Μελβούρνη, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της δίψας και του πόνου. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη, ασκήθηκε πίεση στους αντίχειρές τους για να προκληθεί ήπιος πόνος, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές τους χορηγούσαν αλατούχες ενώσεις, ώστε να υποκινήσουν τη δίψα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι που ήταν διψασμένοι αισθάνονταν περισσότερο πόνο. Δύο περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, που δεν ενεργοποιούνταν με κάποιο άλλο ερέθισμα, έδιναν σήμα γεγονός που θεωρείται ένδειξη για τη σύνδεση των δύο αισθήσεων. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αν ο πόνος είχε επιπτώσεις στα επίπεδα της δίψας, αλλά ο Dr Farel λέει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι συμμετέχοντες δεν ήταν πολύ διψασμένοι εκ των προτέρων κι οποιαδήποτε μείωση ήταν δύσκολο να μετρηθεί. Και συμπληρώνει: "η ερευνητική μας ομάδα έχει σκεφτεί πως πιθανόν να υπάρχουν κυκλώματα στον εγκέφαλο που επιτρέπουν στη μια αίσθηση να διαμορφώνει την άλλη, γεγονός σημαντικό από την άποψη της επιβίωσης. Η πείνα, η δίψα, η κούραση και ο πόνος, παραδείγματος χάριν, δεν μπορούν να συμβούν ταυτοχρόνως, και για αυτό είναι σημαντικό για το σώμα μας να δώσει κάποια προτεραιότητα. Φαίνεται πως ο πόνος προηγείται, καθώς είναι σημαντικότερος στην επιβίωση από την ήπια δίψα. Η αίσθηση με τις αμεσότερες επιπτώσεις στην επιβίωση ωθείται στην πρώτη γραμμή της προσοχής μας". Επομένως,  να καταναλώνουμε περισσότερο νερό, προκειμένου να πονάμε λιγότερο; Ο Farel συμπληρώνει ‘’ πως θα ήταν σοφό, άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υποστούν μια επίπονη εμπειρία να πιουν εκ των προτέρων περισσότερο νερό. Κι επισημαίνει: "στοιχεία από διαφορετικούς τύπους μελετών υποστηρίζουν αυτήν την σχέση μεταξύ του πόσιμου νερού και του πόνου". Η μη συχνή κατανάλωση νερού, μπορεί να μας κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο. Εξάλλου, μια ήπια διαταραχή των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, που είναι βασικοί για το αίσθημα τη δίψας, είναι αρκετή για να τροποποιηθεί η απόκριση στον πόνο".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...