_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Μερικά από τα Νέα Όντα που Ανακαλύφθηκαν το 2011!

(πηγή: http://www.bbc.uk, http://www.newsbeast.gr). Παρά το γεγονός ότι 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μερικοί αιώνες επιστήμης ήταν αρκετοί για να καταγραφεί κάθε μορφή φυσικής ιστορίας, νέα όντα ανακαλύπτονται συνεχώς στη γη! Μεταξύ αυτών είναι  τo Δελφίνι Burrunan, το Αφρικάνικο νανοκαρχαριοειδές, η Ψυχεδελική σαύρα, η Γιγαντιαία καραβίδα simmonsi, η Νυχτερίδα Beelzebub,  το Πορφυρό σκουλίκι βελανίδι, ο Πίθηκος των Ιμαλαϊων,  το Κομψό κινέζικο σκαθάρι, η Σφήκα Garuda,  ο Αφρικάνικος λύκος, η Σαύρα Νgo-van-Τri, το Χέλι σαύρα,  ο Βάτραχος ο αργοκινούμενος και ο Σακχαρομύκητας ο ερυθρόφαιος. Ας δούμε τι αποκάλυψε η επιστήμη το 2011 σε φωτογραφίες ή σχέδια.
Δελφίνι Burrunan (Burrunan dolphin)

Τα περισσότερα είδη δελφινιών καταγράφηκαν περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Μόνο 4 νέα είδη έχουν ανακαλυφθεί έκτοτε, ανάμεσά τους και το Burrunan Dolphin, που συχνάζει στις ακτές της Αυστραλίας, στη θαλάσσια «αυλή» της Μελβούρνης. Τα Burrunan ωστόσο ήταν πάντα εκεί, αλλά οι επιστήμονες το είχαν μπερδέψει με άλλο είδος! ........(για ολόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ)

Αφρικάνικο νανοκαρχαριοειδές (African Dwarf Sawshark)

Ανακαλύφθηκε τυχαία από βιολόγους στον βυθό ανοιχτά της Μοζαμβίκης. Το αφρικανικό καρχαριοειδές είναι νάνος σε μέγεθος και είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος. Μόνο 7 τέτοια είδη sawshark έχουν εντοπιστεί στον κόσμο.
Ψυχεδελική σαύρα (Psychedelic Gecko)

«Ψυχεδελική» λόγω των περίεργων χρωματισμών της, η μικρή αυτή σαύρα (Cnemaspis Ρsychedelica) κατοικεί σε ένα μικρό νησάκι στις ακτές του νότιου Βιετνάμ. Ανήκει στα 208 νέα είδη που ανακαλύφθηκαν εκεί πρόσφατα (28 ερπετά, 25 ψάρια, 7 αμφίβια, 2 θηλαστικά, 1 πουλί και 145 φυτά!), προκαλώντας τις βεβαιότητές μας για το πόσο καλά ξέρουμε τον κόσμο μας.
Γιγαντιαία καραβίδα (Barbicambarus simmonsi)

Το Barbicambarus simmonsi (δεν έχει ακόμα κοινή ονομασία) ανακαλύφθηκε κοντά σε μια πολύ καλά διερευνημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Νυχτερίδα Beelzebub (Beelzebub’s Tube-Nosed Bat)

Η ποικιλία των ειδών της νυχτερίδας είναι τεράστια και χάνει σε νούμερα μόνο από τα τρωκτικά. Η Beelzebub’s Tube-Nosed Bat είναι ένα από τα τρία είδη που ανακαλύφθηκαν το 2011 στη νότια Ινδοκίνα και πήρε το όνομά της (φυσικά) από την ομοιότητά της με τον μυθικό Άρχοντα του Κάτω Κόσμου.
Πορφυρό σκουλίκι βελανίδι (Purple Acorn Worm)

Του λείπουν μάτια και ουρά, το πανάρχαιο ωστόσο αυτό σκουλήκι τρυπώνει στον βυθό των ωκεανών όπως και ο ξάδελφός του της ξηράς στο χώμα. Το σκουληκάκι αυτό, επίσημα γνωστό ως «πορφυρό είδος», είναι ένα από τα τρία νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού μόλις πέρυσι.
Πίθηκος των Ιμαλαϊων (Myanmar Snub-Nosed Monkey)

Δεν έχει καταγραφεί ακόμα σε φωτογραφία και είναι γνωστός μόνο από δείγματα που σκότωσαν κυνηγοί, ο πίθηκος Myanmar ζει ωστόσο σίγουρα στα Ιμαλάϊα. Για να αντιμετωπίσει τη συνεχή βροχόπτωση, βάζει το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά του, ενώ η περίεργη μύτη του τον κάνει να φταρνίζεται συνεχώς, συνήθεια που κάνει τους κυνηγούς να τον ξετρυπώνουν εύκολα! Υπολογίζεται ότι μόνο 350 τέτοιοι πίθηκοι υπάρχουν στα βουνά των Ιμαλαΐων...
Κομψό κινέζικο σκαθάρι (Chlaenius Propeagilis)

Τα γνωστά είδη σκαθαριών ανέρχονται σε 350.000, ενώ τα άγνωστα είδη υπολογίζονται σε τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό, δεν είναι λοιπόν να απορείς που κάθε χρόνο ανακαλύπτονται και νέα σκαθάρια. Δείγματα του «κομψού» Chlaenius Ρropeagilis συλλέχθηκαν πρόσφατα από ρυάκια και ποτάμια της νοτιοδυτικής Κίνας...
Σφήκα Garuda (Garuda Wasp)

Ανακαλύφθηκε στο νησί της Ινδονησίας Sulawesi, η σχετικά... τεράστια αυτή σφήκα είναι χάρμα οφθαλμών! Πήρε το όνομά της από τον πολεμιστή Garuda της βουδιστικής μυθολογίας.
Αφρικάνικος λύκος (African Wolf)

Γνωστός ως «αιγυπτιακό τσακάλι», ο αφρικανικός λύκος αποδείχτηκε τελικά ότι είναι ο χαμένος από καιρό πρόγονος του γκρι λύκου! Οι πρόγονοί του αποίκισαν την Αφρική πολύ πριν τα «ξαδελφάκια» του κάνουν την εμφάνισή τους στις άλλες ηπείρους...
Σαύρα Νgo-van-Τri (Leiolepis Νgovantrii)

Δεν έχει κοινό όνομα και τιτλοφορείται επιστημονικά έτσι ως φόρος τιμής στον θρυλικό βιετναμέζο εντομολόγο Ngo Van Tri. Είναι όλες θηλυκές, αυτο-κλωνοποιούνται, ενώ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε menu εστιατορίου!
Χέλι η σαύρα (Protoanguilla Palau)

Ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Protoanguilla Palau και κάθε άλλου χελιού κολύμπησε πριν από 200 εκατ. χρόνια και όταν οι βιολόγοι ανακάλυψαν το νέο αυτό είδος -που πήρε το παρατσούκλι «Χελι η Σαύρα» (Eel-a-saurus)- σε ένα υπόγειο σπήλαιο του Palau, χαιρετίστηκε από την επιστήμη ως ένας μοντέρνος πρόγονος.
Βάτραχος ο αργοκινούμενος (Jogs Night Frog)

Είναι ένας από τους 12 νυκτόβιους βάτραχους που ανακαλύφθηκαν το 2011 στη βραχώδη περιοχή της Ινδίας Ghats. Έξι από αυτούς, ανάμεσά τους και ο Jogs, αναπαράγονται χωρίς φυσική επαφή, με τα αρσενικά να γονιμοποιούν τα αυγά που εναποθέτουν τα θηλυκά πάνω σε φύλλα.
Σακχαρομύκητας ο ερυθρόφαιος (Saccharomyces eubayanus)

Δεν είναι ζώο, αλλά μύκητας. Τον βρήκαν να ζει σε παραθαλάσσια δέντρα της νότιας Χιλής και τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι ο πρόγονός του ήταν ένα περίεργο είδος που μεταφέρθηκε κατά τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη, όπου οι μοναχοί τον χρησιμοποιούσαν για προζύμι στο ψωμί και για τη ζύμωση του κρασιού! Το υβρίδιο βοηθούσε στη ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για τις βαυαρικές lager. Έξι αιώνες κρύας και αναζωογονητικής μπιρίτσας κάτι του χρωστάνε...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...