_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Τα Χάσκυ

Τα Χάσκυ (Hasky) περιλαμβάνονται στις ράτσες των σκύλων εργασίας, καθώς διαθέτουν πολλή φυσική δύναμη και αντοχή. Οι ράτσες τους διακρίνονται σε Χάσκυ της Σιβηρίας, της Αλάσκας, της Γροιλανδίας, του ποταμού Mackenzie των ΗΠΑ και τα Χάσκυ της Ιαπωνίας Sakhalin. Από όλα αυτά, τα δύο πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά είδη είναι το Σιβηρικό Χάσκυ και το Χάσκυ Αλάσκας.
Τα ιστορικά στοιχεία για το Σιβηρικό Χάσκυ μας ενημερώνουν τα εξής. Η φυλή των Τσάκτσι που κατοικούσαν στην ανατολική Σιβηρία , πριν από χίλια περίπου χρόνια, πολύ συχνά άφηναν τα σπίτια τους και έφευγαν για την Αρκτική περιοχή αναζητώντας τροφή, φώκιες, δέρματα και ξύλα για τη φωτιά που θα ζέσταινε τα σπίτια τους. Λόγω της μεγάλης απόστασης, καθώς και του αφιλόξενου περιβάλλοντος της Αρκτικής, έπρεπε να χρειαστούν για τις ακραίες αυτές συνθήκες σκυλιά σκληρά, γρήγορα και πρόθυμα για εργασία, αλλά και να έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν πίσω στα χωριά, τα λάφυρα των κυνηγών, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες. Έτσι γεννήθηκε ο πρόγονος των σημερινών Χάσκυ, από ανάγκη ύπαρξης ενός σκύλου μεσαίου μεγέθους, που θα είχε την ικανότητα να εργαζόταν ομαδικά, να τραβάει μεγάλα βάρη και να ολοκληρώνει τη δουλειά του με λίγη κατανάλωση ενέργειας. Εξάλλου, λέγεται ότι κατά την Οκτωβριανή επανάσταση στην τσαρική Ρωσία ......(για ολόκληρο το κείμενο πατήστε κλικ ΕΔΩ)
 εξοντώθηκαν τα Χάσκυ, καθώς ήταν τα σκυλιά των Τσάρων και της αριστοκρατίας. Μάλιστα, από το φόβο εξόντωσης των Χάσκυ τους οι Εσκιμώοι τα οδήγησαν προς την Αλάσκα για να τα γλυτώσουν.
Η ταχύτητα και η αντοχή του σκύλου αυτού, έσωσε πολλές φορές τους Τσάκτσι ή Τσούκτσι  από τους Κοζάκους, που πάντοτε προσπαθούσαν να εισβάλουν στην περιοχή τους. H ταχύτητα και η αντοχή των σκύλων, έσωσαν πολλές φορές τους Tσάκτσι από τους απειλητικούς Kοζάκους που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην περιοχή τους. Έτσι, φόρτωναν τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους στα έλκηθρα και απομακρύνονταν γρήγορα από τις βόρειες περιοχές τις οποίες λυμαίνονταν οι Kοζάκοι. Tελικά οι εισβολείς παγιδεύονταν και κατατροπώνονταν από τους ντόπιους, αφήνοντας τους  να ζήσουν ειρηνικά με τους σκύλους τους.
Τα Χάσκυ, βασικά διαθέτουν τα χαρακτηριστικά των βόρειων φυλών. Δηλαδή, διπλό τρίχωμα, ένα μαλακό, απαλό υπόστρωμα πάνω από το δέρμα που καλύπτεται από ένα πιο μακρύ και σκληρό εξωτερικό. Το απαλό υπόστρωμα παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος του σκύλου και το εξωτερικό τρίχωμα δεν αφήνει το νερό να φτάσει στο δέρμα. Το Χάσκυ έχει πανέμορφη ουρά, που ποτέ δεν κουλουριάζει και δεν γυρίζει πάνω από την πλάτη. Η ουρά πέφτει προς τα κάτω μόνο όταν ο σκύλος είναι ξεκούραστος. Έχουν όρθια, μεσαίου μεγέθους, σε σχήμα τριγώνου τριχωτά αυτιά, έντονη μουσούδα και εκφραστικό πρόσωπο, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο. Τα μάτια του είναι συνήθως καστανά ή γαλανά ή μπορεί να έχουν και τη λεγόμενη ετεροχρωμία, δηλαδή το ένα μάτι να έχει άλλο χρώμα από το άλλο. Το πρόσωπό του έχει μία λευκή μάσκα, σε σχήμα τριφυλλιού, ενώ η έκφρασή του είναι πάντα φιλική και δείχνει ζώο πάντα έτοιμο για δράση. Τα χρώματα του τριχώματός τους ποικίλουν. Εμφανίζονται κυρίως σε διχρωμίες όπως, μαύρο με γκρίζο, μαυρόασπρο, καφέ με άσπρο, γκρίζο με λευκό ή ολότελα λευκό. Το σώμα του είναι ελαφρά πιο μακρύ από το ύψος του και έχει αθλητική εικόνα με ισορροπία και χάρη. Συνήθως, έχουν μέτριο ανάστημα με ύψος 50-55 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 16-27 κιλά. Tα Xάσκυ έχουν ωραίο γυαλιστερό τρίχωμα. Χάνουν το τρίχωμά τους δυο φορές τον χρόνο με τη μορφή «τούφας».  Xάνουν πρώτα το εσωτερικό (είναι σαν βαμβάκι) και στη συνέχεια το εξωτερικό. Αν μάλιστα τα έχετε σε εσωτερικό χώρο μπορεί να μαδάνε όλο τον χρόνο. Για να διατηρούν όμορφο το τρίχωμά τους, χρειάζονται  τακτικό βούρτσισμα. Το τρίχωμα συνήθως γίνεται πιο όμορφο όταν το Χάσκυ διατηρείται σε σπιτάκι στην ύπαιθρο, επειδή αυτό το βοηθάει να αναπτυχθεί περισσότερο. Ζει περίπου 10-16 χρόνια.
Είναι γνωστό ότι προτιμά να ουρλιάζει, σαν λύκος και όχι να γαυγίζει. Η υπερκινητικότητα που επιδεικνύει εξαιτίας του ανεπτυγμένου ενστίκτου του κυνηγού, είναι συχνά αξιοπρόσεκτη στο σκυλί που απελευθερώνεται από το περιορισμένο περιβάλλον του για την άσκηση του - μια συμπεριφορά αποδεκτή για τα σκυλιά που προορίζονται για κυνήγι αλλά όχι για τα κατοικίδια ζώα. Είναι πολύ πεισματάρικο και κυριαρχικό ζώο. Είναι εξαιρετικά ευφυές και όταν μάθει μια νέα εντολή θα αποφασίσει μόνο του πότε θα την επιδείξει και πότε όχι. Τείνει να τρέχει επειδή αναπαράχθηκε αρχικά ως σκυλί ελκήθρων.
Aνάμεσα στις «κακές» τους συνήθειες είναι η τάση για περιπλάνηση. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν πολύ όταν το αφήνουν λυτό, δεδομένου ότι είναι πιθανό να τρέξει μίλια μακριά πριν κοιτάξει γύρω του και συνειδητοποιήσει ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είναι δίπλα. Γι’ αυτό και είναι τόσο συχνό το φαινόμενο των χαμένων Xάσκυ που περιπλανιούνται ολομόναχα στους δρόμους, ώσπου κάποιος να βρεθεί να τα μαζέψει. Tο σκάψιμο είναι επίσης στη φύση της συγκεκριμένης φυλής, καθώς οι πρόγονοί του έσκαβαν τρύπες στο χιόνι για να κουρνιάσουν. Mια άλλη συνήθειά του είναι να «κλέβει» φαγητό, κάτι που έχει μείνει στη φυλή από τα δύσκολα χρόνια στον αρκτικό κύκλο.
Το Χάσκυ Σιβηρίας είναι μια δραστήρια, ενεργητική και ανθεκτική στο κρύο φυλή. Οι πρόγονοί του προήλθαν από το σκληρό περιβάλλον της Αρκτικής. Από εκεί εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Απέκτησε γρήγορα τη θέση του ως κατοικίδιο ζώο. Έχει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με το Μάλαμουτ Αλάσκας, καθώς επίσης και με πολλές άλλες Σπιτζ φυλές όπως το Σαμογέντ. Έχει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, συνήθως όμως με άσπρες πατούσες, πόδια και πρόσωπο. Τείνει αρκετά προς την εμφάνιση λύκου. Τα μάτια είναι σκούρα μπλε, ανοικτά μπλε, ή καφετιά. Σε μερικά σκυλιά, ένα μάτι μπορεί να είναι καφετί και το άλλο μπλε, ή το κάθε μάτι να είναι μισό μπλε και μισό καφέ. Το παχύ τρίχωμα του το προστατεύει αποτελεσματικά από τους σκληρούς αρκτικούς χειμώνες, και το κάνει ανθεκτικό σε θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές όπως −50 °C ή −60 °C. Το Χάσκυ Σιβηρίας περιγράφεται ως αντιπρόσωπος του λύκου, που επιδεικνύει ευρύ φάσμα της συμπεριφοράς των προγόνων του.
Τα σημερινά Σιβηρικά Χάσκυ έχουν πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα, το πείσμα και το κουράγιο των προγόνων τους, με μοναδική διαφορά ότι είναι πλέον περισσότερο σύντροφοι παρά φύλακες. Για τη μεταχείριση και εκπαίδευσή τους είναι γνωστά τα ακόλουθα. Εκπαίδευση: Tο Χάσκυ πρέπει να εκπαιδευτεί από μικρό για να γίνει καλός σκύλος εργασίας. Εντάσσεται εύκολα στην «ομάδα» (...όταν δεν υπάρχουν άλλοι σκύλοι) και είναι πάντα πρόθυμο να συνεργαστεί αλλά πάντα με τους δικούς του όρους. Θα περπατήσει δίπλα σας και θα έρθει όταν το φωνάξετε αρκεί να… μην έχει κάτι καλύτερο να κάνει (που πάντα έχει). Δεν θα είναι κάτι που εσείς κάνατε λάθος, απλά η φύση του και ο πολύ αυτόνομος χαρακτήρας του. Κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Φροντίδα τριχώματος: Το Χάσκυ, θέλει καλό βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μαδάει δύο φορές το χρόνο, μόνο αν μένει σε διαμέρισμα. Άσκηση - Εκπαίδευση: Χρειάζεται έντονη και συνεχή άσκηση, τρέξιμο και όχι απλή βόλτα, και δεν μπορεί να μένει μόνο του κλεισμένο σε σπίτι. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίς, ο ιδιοκτήτης όμως δεν πρέπει να περιμένει την απόλυτη υπακοή. Το Σιβηρικό Χάσκυ βαριέται εύκολα και υπακούει μόνο όταν έχει διάθεση. Ικανότητες: Μπορεί να κουβαλήσει βαριά φορτία, τραβάει έλκηθρα, και είναι ένας πολύ καλός συνεργάτης. Κατάλληλο για: εργασία και να κουβαλάει μεγάλα φορτία. Ακατάλληλο για: φύλακας, προστασία και για τους ανθρώπους που τον θέλουν μέσα στο σπίτι. Ευαισθησίες και ασθένειες: Είναι συνήθως ανθεκτικό σε ασθένειες, όμως υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει δυσπλασία και οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως καταρράκτης, δυστροφία της ίριδας του ματιού και επίσης ατελής σύνδεση οδοντοστοιχίας. Ειδικές ικανότητες: Καλός σκύλος εργασίας, με αναπτυγμένη νοημοσύνη, φιλικός, με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Συνεργάζεται με όλα τα μέλη της οικογένειας -δεν είναι από τις φυλές που θα προσκολληθούν σε ένα μόνο άτομο. Έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής αρκεί να μην τον έχετε περιορισμένο και να ασκείται συνεχώς, πολύ και καθημερινά. Eίναι αδύνατον να τον κουράσετε. Ένας σκύλος κατάλληλος για εκείνους που θέλουν να φεύγουν συχνά μαζί του, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Aν δουλεύετε πολύ, αν δεν έχετε χρόνο για τον σκύλο και αν δεν σας αρέσει η περιπέτεια αποφύγετε τα Χάσκυ. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε  σκύλο για την ύπαιθρι. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μείνει εκεί μόνος του. Επειδή είναι σκύλοι αγέλης, είναι πεισματάρικα και έχουν τη τάση να το παίζουν αρχηγοί. Σαν χαρακτήρας το Χάσκυ είναι φιλήσυχο, παιχνιδιάρικο θέλει πολλή άσκηση καθημερινά, και μερικές φορές φωνάζει όπως ο συγγενής του λύκος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...