_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Άνυδροι Κήποι......δεν Υπάρχουν!

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο –μέσα καλοκαιριού- καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε διακοπές και να αφήσουμε απότιστα τα φυτά της βεράντας ή του κήπου μας ή να προμηθευτούμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, κάποια έντυπα θυμούνται τους ‘’άνυδρους κήπους’’. Δεν υπάρχουν ‘’άνυδροι κήποι’’, καθώς δεν υπάρχουν στον πλανήτη Γη ‘’άνυδρα φυτά’’. Μπορεί να δημιουργήσουμε κήπο με μεσογειακά φυτά, για μεσογειακά κλίματα, με ξηροθερμικούς θάμνους, ξηροφιλικά φυτά με παχύφυτα και κάκτους, βραχόκηπους και άλλα. Αλλά όλα ανεξαιρέτως τα φυτά έχουν την ανάγκη του νερού.
΄Ανυδρη λέγεται μια χρονική περίοδος με απουσία βροχόπτωσης, με ξηρούς ανέμους και ελάχιστη ατμοσφαιρική υγρασία. Άνυδρος αποκαλείται ένας τόπος χωρίς νερό, στεγνός, ξηρός. Για παράδειγμα, το ξηρικό Μεραμπέλλο είναι ένας άνυδρος τόπος της βορειοανατολικής Κρήτης, στο Λασίθι. Δεν έχει δάση, λιβάδια και συστηματικές αγροτικές καλλιέργειες. Είναι χωρίς ποτάμια και πηγές, μόνο το νερό της βροχής συλλέγεται σε στέρνες για να ξεδιψάσει τους λιγοστούς κατοίκους και τα γιδοπρόβατα. Άνυδρος ή Αμοργοπούλα ονομάζεται μια μικρή ακατοίκητη νησίδα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Άνυδρα λέγονται και ορισμένα βουνά και υψώματα που δεν έχουν καθόλου νερό. Ωστόσο, οι ‘’ Άνυδροι Κήποι’’ αποτελούν ένα ακόμη νεοελληνικό τουλάχιστο αδόκιμο όρο και κε(αι)νολογική έννοια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα φυτά χρειάζονται νερό έστω και με ελάχιστες ποσότητες, ακόμη και ως ατμοσφαιρική υγρασία, για να υπάρξουν, επιζήσουν και ευδοκιμήσουν........(για περισσότερα)

Στις διάφορες περιοχές του κόσμου με μεσογειακό κλίμα (π.χ. Χιλή, Αυστραλία, Νότια Αφρική) υπάρχουν χιλιάδες γηγενή φυτά που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της καλοκαιρινής ξηρασίας και ανομβρίας. Τα μεσογειακά φυτά αντιστέκονται στην καλοκαιρινή ξηρασία γιατί η περίοδος ανάπτυξής τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη, εποχές κατά τις οποίες μπορούν να βασιστούν στη συνηθισμένη τότε βροχόπτωση. Το καλοκαίρι παύουν να αναπτύσσονται. Πολλά από αυτά έχουν σκληρά, δερματώδη, γυαλιστερά, χνουδωτά ή ασημιά ή μικρά φυλλώματα και μικρά στόματα που τα βοηθούν να περιοριστεί η απώλεια νερού από τα φύλλα. Δηλαδή, με φυσικές διαδικασίες και μορφολογικά χαρακτηριστικά εξοικονομούν νερό. Η ποικιλία φυλλωμάτων και δομής δίνει σε πολλά μεσογειακά φυτά ενδιαφέρουσα εμφάνιση ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές, είναι ξηρά, θερμά, πολλές φορές συνοδεύονται από δυνατούς ζεστούς ανέμους και υψηλά ποσά αλατότητας, τόσο στην ατμόσφαιρα- υδροσταγονίδια της θάλασσας- στο έδαφος και στο νερό με το οποίο ποτίζουμε. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε  να δημιοουργήσουμε ενός ‘’Μεσογειακού κήπου΄΄, εξίσου πλούσιου σε χρώματα και ευωδιές όλο το χρόνο, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένου στα ξηρά καλοκαίρια και με χαμηλές ή και ελάχιστες-αλλά όχι μηδενιές- απαιτήσεις σε νερό. Υπάρχει, μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, θάμνων, δένδρων και εποχικών φυτών, ελληνικής παραγωγής ή εισαγόμενα, εγκλιματισμένα όμως σε ξηροθερμικές συνθήκες. Αν τα επιλέξετε, θα τα δείτε να αναπτύσσονται το φθινόπωρο, το χειμώνα ή την άνοιξη υποβοηθούμενα από τις βροχές, ενώ το καλοκαίρι σταματούν οποιαδήποτε ανάπτυξη. Αυτά τα φυτά, συνήθως μπορεί να ξεραθούν αν ποτιστούν ή απλά επιβιώνουν -αλλά με βραχύτερο κύκλο ζωής απ' ό,τι θα είχαν απότιστα -, ενώ μια πληθώρα άλλων ξηροθερμικών φυτών, θα δεχτούν το πότισμα χωρίς βλαβερές συνέπειες. Κάποια άλλα πάλι μπορεί να πέσουν σε ‘’θερινή νάρκη’’ και με τη διακοπή του ποτίσματος χάνουν όλα τους τα φύλλα, ενώ το φθινόπωρο θα ξαναζωντανέψουν.
Καθώς οι αλλαγές στο κλίμα θα φέρουν ακόμα ξηρότερα και θερμότερα καλοκαίρια σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ολοένα και περισσότερο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με στρατηγικές και πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι καινούργιες συνθήκες στη ζωή μας, στις συνήθειές μας, στις καλλιέργειές μας, ακόμη και στα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας, γιατί το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος που πιθανότατα θα σπανίζει.
Κατά τους ειδικούς και μη ‘’ο άνυδρος κήπος κατά την αρχική του εγκατάσταση και κατά τη διάρκεια των πρώτων καλοκαιριών θα χρειαστεί ένα βαθύ πότισμα (πολύ νερό σε αραιά χρονικά διαστήματα) περίπου μια φορά το μήνα. Ποτίζοντας αραιά και με μεγάλη ποσότητα αναγκάζετε τις ρίζες να εισχωρήσουν στο έδαφος και να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Γι' αυτό δημιουργήστε μεγάλες λεκάνες γύρω από τα φυτά, μεμονωμένες ή κατά ομάδες και αφού τις γεμίσετε με νερό, αφήστε τα φυτά να το απορροφήσουν αργά-αργά’’. Και πως είναι άνυδρος ένας κήπος όταν έχουμε ξοδέψει αρκετό νερό ‘’μέχρι να ριζώσουν τα φυτά βαθιά’’;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...