_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Σαμοθράκη: Ένα νησί όπου η ιστορία σμίγει με το θρύλο και .............

(πηγή:σταχυολόγηση  από τον πρόλογο του βιβλίου Γιώργου Λεκάκη, “Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος” 2005, εκδ.,Ερωδιός:  Στ.Γεωργούλης   http://mysamothraki.com/2013/04/05/samothraki-iera-nisos-kai-20-logoi-pou-tin-kanoun-monadikoi/ , http://www.lekakis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=59 )

Η Σαμοθράκη αποτελεί από μόνη της ένα προαιώνιο και πανάρχαιο μυστηριακό σύμβολο, που όμοιό του, ίσως, να μην υπάρχει στον κόσμο όλον.” αναφέρει ο Δρ., Στ. Γεωργούλης στον πρόλογο του για το βιβλίο του λαογράφου/συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη, “Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος” . Στο συγκεκριμένο βιβλίο-λεύκωμα, ο συγγραφέας υποστηρίζει πως υπάρχουν 20 λόγοι που κάνουν την Σαμοθράκη μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο: “20 μοναδικά πράγματα που θα ιδείτε, θα αντιληφθείτε, θα γνωρίσετε, θα γευτείτε και θα απολαύσετε εδώ, που δεν θα τα δείτε σε καμιά άλλη γωνιά της Γης!
Και αυτά είναι:
 1. Το υψηλότερο όρος του Αιγαίου, το Σάος!
 2. Τον υψηλότερο καταρράκτη στην Ελλάδα, το Κρεμαστό Νερό, που πέφτει από ύψος 180 μ.!
 3. Τον πρώτο (πέτρινο) χάρτη του κόσμου!
 4. Την πρώτη αναφορά τιάρας στον κόσμο, την οποία επήραν οι πάπες ως έμβλημά τους!
 5. Το πρώτο μεικτό ιερατείο στον κόσμο! Και το πρώτο ιερατείο που εξίσωσε τα δυο φύλα!
 6. Τον καρπό πραούστι!
 7. Την πρώτη μπάλα, σύγχρονου τύπου, στον κόσμο!
 8. Την πρώτη σύλληψη της τριαδικότητος του θείου. (Την πρώτη γραπτή σύλληψη της τριαδικότητας έχουμε από τον Φερεκύδη, από την Σύρο, διδάσκαλο του Πυθαγόρα: «Ζας μεν και χρόνος ήσαν αεί και χθονίη»).
 9. Την πρώτη χρήση της λέξεως «άναξ» για τον τοπικό άρχοντα!
 10. Το μεγαλύτερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιότητος!
 11. Την πρώτη χρήση του μαγνήτη στην ιατρική (μαγνητοθεραπεία)!
 12. Την πρώτη θεοποίηση της Τύχης!
 13. Την πρώτη παραγωγή μπύρας!
 14. Την πρώτη επεξεργασία δέρματος με στύψη!
 15. Την πρώτη εφεύρεση του νάρθηκος στην ιατρική!
 16. Την πρώτη εφεύρεση του ιππικού!
 17. Τους πρώτους άγιους του κόσμου!
 18. Την πρώτη εφεύρεση του σωσιβίου, από τον Δάρδανο!
 19. Την μεγαλύτερη υποβρύχια ηλεκτρική σύνδεση νησιού με στεριά στην Ελλάδα!
 20. Την αρχαιοτέρα σωζόμενη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο!”....(για τη συνέχεια)

…………Έτσι λοιπόν, η Σαμοθράκη δεν παύει να αποτελεί έναν πόλο έλξης, όπου μαθαίνει κανείς πράγματα και γεγονότα, που η αρχή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου. Γιατί η Σαμοθράκη δεν είναι ένα μικρό, παραμεθόριο, χαμένο στην εσχατιά του Βορειο-πελαγίτικου Αιγαίου νησί, όπως το παρουσιάζει σήμερα ο χάρτης. Αποτελεί μια κοιτίδα πολιτισμού, στην οποία γαλουχήθηκαν τα Καβείρια μυστήρια, τα οποία αποτέλεσαν ένα είδος «μυστηριακού ομφαλού» του αρχαίου κόσμου. Δεκάδες οι προσωπικότητες της ελληνικής και ρωμαϊκής οικουμένης, που μυήθηκαν σε αυτά. Και μεταξύ αυτών, βεβαίως, και ο βασιλιάς του μακεδονικού θρόνου, Φίλιππος, από το σμίξιμο του οποίου με την Ολυμπιάδα, πριγκίπισσα του βασιλικού οίκου των Μολοσσών της Ηπείρου, προέκυψε κατά τον θρύλο ο Μέγας Αλέξανδρος!
Σαμοθράκη, όμως, δεν είναι μόνο μυστηριακός τόπος. Είναι και δεκάδες αρχαίες πόλεις, με ιερά και αρχαία, με επίκεντρο την Παλαιάπολη, όπου μάλιστα βρέθηκε ένα από τα πλέον φημισμένα αγάλματα της αρχαιότητας, η περίφημη «Πτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης», η οποία εδώ και εκατό και πλέον χρόνια κοσμεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα Μουσεία του κόσμου, αυτό του Λούβρου της γαλλικής πρωτεύουσας. Θυμάμαι, μάλιστα, από τα φοιτητικά μου χρόνια, κατά την περίοδο 1983-1986, όταν πραγματοποιούσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην πόλη αυτή, την ιερή συγκίνηση και το δέος που ένοιωθα, κάθε φορά που επισκεπτόμουν το άγαλμα αυτό, στην κεντρική είσοδο του Λούβρου, γιατί πίστευα ότι εκπροσωπούσε ένα κομμάτι και της δικής μου ιστορίας και πολιτισμού.
Σαμοθράκη, επίσης, είναι η Χώρα με τον περίφημο παραδοσιακό της οικισμό και το κάστρο της, οι πολυπληθείς βάθρες - δηλαδή οι καταρράκτες - οι κορφές του βουνού της, Σάος ή Φεγγάρι, απ’ όπου μπορεί κανείς να αντικρύσει με καθαρό ουρανό τόσο την Αθωνική Πολιτεία, όσο επίσης και τα μικρασιατικά παράλια της Τροίας. Σαμοθράκη, τέλος, είναι τα απέραντα λιβάδια με τα ελαιόδενδρα, ο ανεξάντλητος φυσικός και φυτικός της πλούτος και οι απέραντες δαντελωτές ακρογιαλιές της, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο αιγαιοπελαγίτικο χρώμα.
Μα, πάνω απ’ όλα, Σαμοθράκη είναι η ψυχή των λιγοστών κατοίκων της. Είναι-δεν είναι 3.000 οι μόνιμοι κάτοικοι, που εδώ και χιλιετίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι το νησί αυτό ποτέ δεν θα σβήσει, όσο θα υπάρχει ζωντανό το υψηλό ελληνικό χριστιανικό φρόνημα των Σαμοθρακιτών. Και αυτό είναι ένα γεγονός που κανένας μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το εξαλείψει, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και την ξένη παρουσία στο νησί. Ούτε, ασφαλώς, και θα μπορέσει να το καταφέρει στο πέρασμα των αιώνων.
Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, τους Θρακιώτες ιδιαίτερα, αλλά και τους Έλληνες γενικότερα, έχει όχι μόνο ως καθήκον, αλλά και ως χρέος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην διατήρηση, αλλά και ανάδειξη του Σαμοθρακικού ελληνικού πολιτισμού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...