_______________

" In all things of Nature, there is something of the marvelous" (Aristotle -Parts of Animals, I.645A16)

" Nature ......loves simplicity and unity" ( J. Kepler -Apologia)


****** Για το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Προοπτική και ......άλλα Σημαντικά!

(http://sites.google.com/site/perivalloncom/
http://www.perivallon.com, http://envifriends2.blogspot.com, http://envifriends.blogspot.com)
_______________

* ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ----- * ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

- Ο ΚΑΙΡΟΣ -

- Φαίνονται Περίεργα, αλλά είναι Εξηγήσιμα

(πηγή: σταχυολόγηση από http://www.scienceillustrated.gr, http://www.sciencenews.gr). Να και μερικά που μας φαίνονται περίεργα, αλλά είναι όμως εξηγήσιμα από την επιστήμη. Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Γιατί έχουν σχιστά μάτια οι Ασιάτες; Υγεία και χειμερινή κολύμβηση.  Για το μεθύσι. Πως να ωριμάζουν ταχύτερα τα φρούτα μας. Συνήθειες αυτοελέγχου.
Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας ; Οι τρίχες του σώματός μας παράγουν χρώμα για περιορισμένο αριθμό ετών. Αυτή η περίοδος είναι γενετικά προσδιορισμένη και ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της τρίχας. Κάθε τρίχα δημιουργείται σε ένα τριχοθυλάκιο, που δεν είναι παρά μια ομάδα κυττάρων του δέρματος, διαφόρων τύπων. Μια τρίχα του κεφαλιού έχει κατά κανόνα έναν κύκλο ζωής δύο έως έξι ετών, μετά πέφτει, και το τριχοθυλάκιο αρχίζει να δημιουργεί μια καινούργια τρίχα. Τις πρώτες δέκα φορές όλα πάνε μια χαρά, αλλά από κει και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτό σημαίνει είτε ότι το τριχοθυλάκιο είναι πλέον άχρηστο και δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τρίχα, είτε ότι έχουν καταστραφεί τα εξειδικευμένα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Όσο προχωρά η φθορά των μελανοκυττάρων, τόσο τα μαλλιά γκριζάρουν, μέχρι που ασπρίζουν τελείως, όταν πια δεν τροφοδοτούνται καθόλου με μελανίνη.
Ωφελεί η συνήθεια της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία μας; Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο παγωμένο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται οι λεγόμενες ενδορφίνες, που είναι η μορφίνη του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ενδορφίνες έχουν γενικά αναλγητικές ιδιότητες, που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες. Έτσι, οι βουτιές σε πολύ κρύο νερό έχουν θετική επίδραση σε πολλές επώδυνες παθήσεις. Επιπλέον, οι ενδορφίνες έχουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Έτσι, η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη διάθεση και μπορεί να καταστείλει την κατάθλιψη ελαφριάς μορφής. Πολλοί χειμερινοί κολυμβητές υποστηρίζουν ότι «το αίμα κυλάει πιο γρήγορα στις φλέβες» μετά από μια βουτιά. Ακριβώς αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα του ο Φινλανδού γιατρού Kyllikki Kauppinen. Όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ η πίεση αυξάνεται, για να εμποδίσει το αίμα να παγώσει. Μερικές έρευνες, μάλιστα, υποδεικνύουν ότι τα χειμερινά μπάνια ανακουφίζουν από τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, όμως αυτό εξακολουθεί να αμφισβητείται στους κύκλους των ειδικών της αρθρίτιδας.
Γιατί οι λαοί κυρίως της Άπω Ανατολής έχουν λοξά μάτια; Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής έχουν πάνω από τα μάτια τους μια πτυχή δέρματος που καλύπτει εν μέρει το βλέφαρο και  την άκρη του ματιού που βρίσκεται προς τη μύτη. Αυτή η πτυχή δέρματος, που κάνει τα μάτια να φαίνονται λοξά, είναι ένα στρώμα λίπους που πιθανώς προέρχεται από την εποχή που οι πρόγονοι των μογγολικών λαών ζούσαν σε πολύ ψυχρές περιοχές. Αυτό το μονωτικό στρώμα προστάτευε τα μάτια τους από το ψύχος. Επιπλέον, η πτυχή κάνει τα μάτια στενότερα και τα προφυλάσσει ως ένα βαθμό από τις αντανακλάσεις του φωτός στο χιόνι και τον πάγο. Ωστόσο, η εξήγηση αυτή δεν είναι επιβεβαιωμένη και αποτελεί ουσιαστικά μια υπόθεση. Αυτή η πτυχή του δέρματος είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς τα μωρά έχουν την πτυχή αυτή πριν αναπτυχθεί πλήρως η ρίζα της μύτης. Όταν η μύτη μεγαλώσει, η δερματική πτυχή τεντώνεται και εξαφανίζεται, αλλά επειδή οι Ασιάτες έχουν μύτη με επίπεδη ρίζα, η πτυχή παραμένει. Άρα, το λοξό σχήμα του ματιού τους μπορεί να οφείλεται και στα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Mεθάμε περισσότερο όταν πίνουμε ταυτόχρονα διαφορετικά ποτά; Αυτό είναι ένας μύθος; Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μας εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει. Σε διάφορα πάρτι, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα είδος ποτού από την αρχή. Μόνο αφού έχουν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ, σύμφωνα με την κρίση τους αποφασίζουν να αρχίσουν τους πειραματισμούς με άλλα, ενδεχομένως "δυνατότερα" ποτά. Στο σημείο αυτό, πιθανώς να έχουν χάσει το μέτρημα και δεν ξέρουν πόσα ποτά ακριβώς έχουν πιει, ώστε την επόμενη μέρα θεωρούν ότι το μεθύσι τους οφείλεται στα διαφορετικά ποτά που καταναλώσανε και όχι στην ποσότητα του αλκοόλ που ήπιανε. Υπάρχει ακόμη, μια έρευνα που εμφανίζει και μια ψυχολογική επίδραση. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά πειραμάτων στα οποία κάποιοι άνθρωποι πίστευαν ότι κατανάλωσαν διάφορα αλκοολούχα ποτά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν πιεί μη αλκοολούχα ποτά. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν μετά, ήταν όμοια με τα συμπτώματα που αναμένονταν αν είχαν καταναλώσει πραγματικά αλκοολούχα ποτά
Κακές συνήθειες για τον αυτοέλεγχο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι "τρώνε" τα νύχια τους, γιατί θέλουν να τα κοντύνουν. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η συνήθεια είναι ένα πρότυπο ελέγχου. Δηλαδή, μία διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να ελαττώσει ή να μειώσει τα άσχημα συναισθήματα που τον διακατέχουν. Στις περιπτώσεις που ο έλεγχος των συναισθημάτων δεν είναι εφικτός, τότε τα πρότυπα ελέγχου αναλαμβάνουν δράση. Τα πρότυπα ελέγχου διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά υπάρχουν κι άλλα εκτός από το παραπάνω: η γρήγορη κίνηση του ποδιού, το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το στρίψιμο των χεριών, κ.α. Άλλα, τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν είναι προφανή, περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τη γρήγορη ομιλία για κάποιο θέμα, την πολύ αργή ομιλία, τη κατανάλωση τροφής απουσία αισθήματος πείνας, ο καθαρισμός πραγμάτων τα οποία δεν είναι βρώμικα, η συνεχής απασχόληση ακόμα κι όταν είναι ώρα για χαλάρωση, η υπερεργασία, κ. α. Ειδικότερα, οι άντρες χαρακτηρίζονται από αδυναμία συζήτησης των προβλημάτων τους, και αποκτάνε πρότυπα ελέγχου για τα οποία κατακρίνονται. Αυτά τα πρότυπα ελέγχου έχουν σαν αποτέλεσμα, κάποιος άντρας να χαρακτηρίζεται σαν φαλλοκράτης ή κάποια γυναίκα ως φεμινίστρια,  ενώ ενισχύονται από τα εκάστοτε κοινωνικά πρότυπα και τη διαφήμιση.
Γιατί δεν πρέπει να διατηρούμε μαζί φρούτα και λουλούδια; Τα φυτά, όπως και τα ζώα, αξιοποιούν διάφορες ορμόνες για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξή τους. Μία από αυτές τις αυξητικές ορμόνες είναι το αέριο αιθυλένιο, που επιδρά ποικιλοτρόπως στα φυτά. Η σημαντικότερη πάντως λειτουργία του είναι η ρύθμιση της ωρίμανσης και της γήρανσης των φρούτων. Το αιθυλένιο επιταχύνει τη διαδικασία, αφού όσο περισσότερο είναι τόσο ταχύτερα ωριμάζουν τα φρούτα και μαραίνονται τα λουλούδια. Τα λουλούδια και τα φρούτα δεν είναι μόνο ευαίσθητα στο αιθυλένιο. Και τα ίδια παράγουν την ορμόνη, σε αέρια μορφή. Μάλιστα η παραγωγή της είναι ανάλογη του βαθμού καταπόνησής τους. Για παράδειγμα, όταν κόβουμε ένα τριαντάφυλλο, καταστρέφουμε μερικά από τα κύτταρα του κοτσανιού, αυξάνοντας την παραγωγή αιθυλενίου. Γι’ αυτό τα λουλούδια που κοσμούν τα βάζα μας μαραίνονται ταχύτερα σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται στον κήπο. Το ίδιο ισχύει και με τα φρούτα, που με τα χτυπήματα μωλωπίζονται. Και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται η διαδικασία παραγωγής αιθυλενίου, που επιταχύνει την ωρίμανσή τους. Αν ένα μήλο στη φρουτιέρα χτυπηθεί ή ένα λουλούδι του μπουκέτου τσακίσει, θα παραχθεί περισσότερη από την κανονική ποσότητα αιθυλενίου, η οποία και εξαπλώνεται στα υπόλοιπα μήλα ή λουλούδια. Έτσι, το αιθυλένιο ωριμάζει ταχύτερα τα φρούτα στη φρουτιέρα, εάν τα διατηρούμε μαζί με κομμένα λουλούδια. Επίσης, για να ωριμάσουν ταχύτερα τα ακτινίδια, βάλτε τα στη φρουτιέρα μαζί με μήλα, καθώς τα μήλα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αιθυλενίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...